Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 1 de desembre del 2011

El desembre comença amb fort vent, mala mar i 20º C a l'interior


Mapa de superfície amb fronts previst per la nit de dijous a divendres. Observeu el front que entra per Galícia.


Tal com es preveia, l'acostament del sistema frontal que ens creuarà aquest divendres, ha generat un important flux de vent de llebeig. Aquest vent del sud-oest, avui ha bufat de manera insistent i ha facilitat de manera molt important, la pràctica del "windsurf" i del "kitesurf" a la badia.

Al llarg de la tarda el vent bufava a uns 30 km/h de mitjana i ha assolit una ratxa màxima de 61 km/h, fins i tot, durant la passada matinada el vent de llebeig ja bufava a uns 20 km/h de mitjana. Aquest vent, com sol ser habitual, ha aixecat un fort onatge, amb maror arran de costa i forta maror mar endins, amb ones que arribaven als 1,63 metres a les cinc de la tarda.

Un altre dels factors que s'ha vist condicionat per la garbinada, ha estat l'augment de la temperatura a l'interior de la demarcació, amb valors que arribaven als 20º C o lleugerament superiors.
Aquestes són algunes de les màximes més destacades assolides avui a la nostre demarcació: Medinyà 20,8º C., Banyoles 19,7º C., Fornells de la Selva 19,7º C., La Bisbal d'Empordà 19,6º C., Osor 19,4º C.

Pel que fa a altres dades d'avui dijous a Palamós., temperatura màxima 15,9º C, mínima 10,2º C. Estat del cel serè, amb intervals de núvols alts i algun núvol baix passatger. Pressió atmosfèrica màxima 1026 hpa, mínima 1022 hpa. Humitat relativa màxima 89 %, mínima 75 %. Dades de meteoclimatic.com, Puertos del Estado i meteocat.com.


Previsió per aquest divendres

A Palamós, es preveu que el pas d'un sistema frontal poc actiu ens porti un augment dels núvols, sobretot núvols alts i mitjos, els quals, si hi han clarianes, poden generar una posta de Sol rogenca. No es descarta que caigui algun plugim o algun petit ruixat durant la tarda. A la resta de la demarcació també hem de preveure un dia variable, amb núvols i clarianes, acompanyats per alguns plugims o petits ruixats dispersos. A la zona pirinenca podria caure una mica de neu per sobre dels 1600/1700 metres.

La temperatura màxima pot pujar fins a 14/16º C a la costa i interior i fins a 7/13º C al Pirineu. La temperatura mínima pot donar-se al final del dia, sobretot cap als cims del Pirineu, ja que es trencarà la inversió tèrmica i entrarà aire fred.

El vent al nostre sector costaner pot bufar de llebeig, a 10/14 nusos, durant la nit/matinada de dijous a divendres., al nord del cap de Begur pot bufar a 20/24 nusos. Al matí tindrem vent molt fluix de direcció sud-oest. A la tarda bufarà vent fluix de tramuntana, encara que amb el pas de les hores augmentarà d'intensitat, fins arribar a 20 nusos.

L'estat de la mar es mantindrà amb maror generalitzada, amb mar de fons del sud-oest, durant la nit/matinada de dijous a divendres. Al matí s'espera marejol arran de costa i maror mar endins, amb mar de fons del sud-oest. A la tarda hi haurà marejol arran de costa i maror mar endins, amb mar creuada (mar de fons del sud-oest i mar de vent del nord). A la nit es preveu marejol arran de costa i maror o forta maror mar endins, amb mar de vent de tramuntana.