Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 2 de novembre del 2011

Un altre episodi de pluges i temporal de mar


Mapa de precipitació en sis hores previst pel migdia d'aquest dijous.


Després de la pausa de les darreres jornades, la baixada de la pressió atmosfèrica i la presència de núvols en diferents nivells, ja ens indiquen l'acostament d'un altre sistema frontal molt actiu, el qual obrirà les portes a una nova tongada de precipitacions generals i acompanyades per vents del sud.
Com sol ser habitual en aquests tipus de situacions, les zones més afectades per les pluges seran la vessant sud del Pirineu occidental i a prop d'altres sistemes muntanyosos perpendiculars als vents del sud, com el Prepirineu, els quals podran exercir un ascens més acusat de la massa càlida i humida que prové del sud, provocant una precipitació molt abundant, a estones intensa i acompanyada per tempesta.
Cal destacar que algunes dades de precipitació poden superar els 100 mm als llocs esmentats i també en alguns punts costaners i del prelitoral., tot això entre aquest dijous i fins la nit/matinada del dissabte. La cota de neu en un principi es mourà entre els 2400/2800 metres, tot i que al llarg del divendres anirà baixant fins els 2000 metres al sector occidental del Pirineu.

Pel que fa a les dades d'avui dimecres a Palamós., temperatura màxima 20,1º C, mínima 16,7º C. Estat del cel amb núvols en diferents nivells i clarianes. Estat de la mar amb maror mar endins i marejol arran de costa, amb mar de fons del sud. Vent de llebeig o garbí a 10 km/h de mitjana, ratxa màxima 27 km/h.
Pressió atmosfèrica màxima 1016 hpa, mínima 1012 hpa. Humitat relativa màxima 98 %, mínima 84 %. Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado



Mapa sinòptic previst per aquest dijous a les 18:00 h. Observeu el profund solc d'aire fred que ens afectarà.


Previsió per aquest dijous

A Palamós es preveu un dia ennuvolat i humit. Poden caure algunes pluges febles intercalades amb alguns ruixats una mica més forts en qualsevol moment del dia., no obstant, a partir del vespre i ja de cares a la nit, la pluja es pot fer una mica més intensa amb ruixats de forta intensitat i acompanyats per tempesta, els quals poden provocar acumulacions d'aigua als llocs propensos. S'ha de tenir en compte que el terreny ja està amarat d'aigua i això pot dificultar la infiltració d'aigua a la terra.

A la resta de la demarcació també hi haurà un dia tapat, amb pluges febles o moderades a qualsevol indret., les més destacades poden caure als voltants del Montseny i sobretot al Pirineu i Prepirineu. A partir del vespre/nit també s'intensificaran cap a la costa. Precaució amb les ventades que poden superar els 90 km/h en les cotes més elevades del Pirineu i Prepirineu.

La temperatura màxima rondarà els 15/19º C a la costa i interior i els 8/14º C al Pirineu. La mínima al Pirineu tindrà lloc al final del dia, amb valors de 2/7º C., a l'interior es pot baixar fins a 9/12º C i fins a 13/17º C a la costa.

El vent al nostre sector costaner pot bufar a 12/16 nusos de component sud, durant la nit/matinada de dimecres a dijous. Al matí tindrem la mateixa situació, tot i que al cap de Creus es poden assolir 24 nusos. A la tarda s'espera vent de llebeig o garbí a 12/16 nusos. A la nit preveiem la mateixa situació, disminuïnt la intensitat al llarg de la matinada del divendres.

L'estat de la mar es preveu amb maror generalitzada, durant la nit/matinada de dimecres a dijous, amb mar de fons del sud . La resta de la jornada patirà un progressiu empitjorament fins arribar a forta maror generalitzada (ones de 2 metres) durant la tarda, amb mar de fons de migjorn. Precaució amb les activitats relacionades amb la mar.



Mapa d'alçada significant de l'onatge previst pel dijous a les 18:00 h. Observeu com hi haurà forta maror generalitzada.