Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 14 de novembre del 2011

Plou sobre mullat


Mapa de precipitació acumulada en 12h d'aquest dimarts a les sis de la tarda.


Després dels plugims que ens han efectat aquest dilluns, altre vegada, l'arribada d'un front fred que toparà amb la massa d'aire càlid i humit del Mediterrani, ens pot portar pluges de moderada a forta intensitat, entre dimarts i dimecres, amb acumulacions que podran rondar els 50/100 mm en molts indrets de la demarcació, especialment, cap a la costa i a la vora d'algunes serralades, degut a l'efecte orogràfic, sobretot cap al Ripollès o Alberes. Localment es podrien superar els 100 mm amb pluja persitent.

Aquesta dada pren més relleu, si tenim en compte que tornarà a ploure sobre mullat, en un terreny amarat d'aigua, fet que podria comportar la crescuda sobtada d'alguns cursos fluvials i inundacions puntuals als llocs propensos. Com sempre, s'ha de recomanar pendre les mesures oportunes en indrets proclius a inundar-se i evitar creuar zones i cursos fluvials. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya, ha donat avisos per acumulacions de més de 100 litres a totes les comarques gironines, excepte la Cerdanya, i intensitats de pluja superior a 20 mm en 30 minuts.



Mapa de pressió en superfície previst per dimarts a la tarda. Observeu com tindrem una ciclogènesis (formació d'una pertorbació a sobre nostre).


Pel que fa a les dades d'avui dilluns a Palamós., temperatura màxima 17,4º C, mínima 13,2º C. Estat del cel ennuvolat, amb plugims a la tarda. Pluja 3,4 mm. Vent de direcció nord i est, a 5/10 km/h de mitjana, ratxa màxima 24 km/h. Estat de la mar amb maror mar endins i marejol o maror arran de costa, mar de fons de llevant. Pressió atmosfèrica màxima 1025 hpa, mínima 1019 hpa. Humitat relativa màxima 98 %, mínima 74 %. Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado.


Previsió per aquest dimarts

A Palamós hem d'esperar un dia ennuvolat. Al llarg de la nit/matinada de dilluns a dimarts encara es poden escapar alguns plugims. Es preveu que fins a primeres hores de la tarda, puguin anar caient algunes febles precipitacions o algun ruixat una mica més destacat., la pluja més intensa i continuada podrà caure a partir de la tarda/vespre i al llarg de la nit de dimarts a dimecres, amb moments de tempesta i acumulacions sobtades d'aigua.
A la resta de la demarcació podrem veure com amb el pas de les hores les pluges aniran avançant de nord a sud i afectaran a tot el territori, amb algunes tempestes i ruixats de forta intensitat, sobretot a la costa i a prop de les serralades. La cota de neu rondarà els 2400 metres al principi del dia i baixarà fins als 2200 al final de la jornada.

La temperatura màxima pot rondar els 14/16º C a la costa, els 12/14º C a l'interior i els 6/12º C al Pirineu. La mínima pot baixar fins a 12/14º C a la costa, fins a 9/11º C a l'interior i fins a 3/9º C al Pirineu.



Mapa de temperatura i geopotencial a 500 hpa previst per la nit del dimarts. Observeu com hi haurà un embossament d'aire fred amb un nucli de -22º C al País Valencià.


El vent al nostre sector costaner pot bufar del sud-est, a 10/15 nusos, durant la nit/matinada de dilluns a dimarts. Al matí tindrem la mateixa situació. A la tarda hi haurà vent de xaloc a 8/12 nusos. A la nit tindrem vent fluix de direcció variable, amb moments de fortes ratxes en cas de tempesta.

L'estat de la mar es mantindrà amb maror generalitzada durant la nit/matinada de dilluns a dimarts, amb mar de fons de xaloc o llevant. Al matí tindrem forta maror generalitzada (ones de 2 m o superiors). A la tarda i a la nit hi haurà maror o forta maror generalitzada, amb mar de fons de xaloc., al nord del cap de Creus hi haurà maregassa (ones de tres metres o superiors). Precaució amb les activitats nàutiques.



Mapa d'alçada significant de l'onatge previst per dimarts a les 12:00h., es preveu forta maror.