Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 14 d’octubre del 2011

Invasió de mànegues al Mediterrani




Tot i que a Catalunya el temps s'ha mantingut amb molta monotonia, sembla que la meteorologia en altres indrets del Mediterrani es troba molt més animada.
La presència d'una perturbació acompanyada per un important embossament d'aire fred en alçada, amb temperatures d'uns -16º c a 500 hpa, està permetent la proliferació d'una gran quantitat de mànegues a bona part del Mediterrani, sobretot a Itàlia, Grècia i Turquia, tot generant una gran expectació entre els habitants de les poblacions costaneres. La major part d'aquests fenòmens van tenir lloc el passat diumenge a Sicília i darrerament s'han anat traslladant cap a Grècia i Turquia.



Mapa de temperatura a 500hpa d'avui divendres. Observeu com hi han uns -16º C.


L'aire fred en alçada, les baixes pressions i l'aport d'aire calent i humit del Mediterrani, on en aquells indrets l'aigua té uns 23/24º C, estan facilitant la formació de grans tempestes generadores de fenòmens severs, com mànegues i pedregades. La gran quantitat de càmeres existents entre la població, ha permès que poguem admirar una gran quantitat de filmacions d'aquests fenòmens.

Recull de vídeos de l'episodi de mànegues al Mar Mediterrani del passat diumenge (09/10/2011)


Tromba marina a Taormina, Sicília:





Tromba Marina a Acquedolci, Sicília:





Tromba marina a San Nicola L'arena, Sicília:





Pedregada a Palermo, Sicília:





Tromba marina al Lido di Fermo, Itàlia, Mar Adriàtic:





I per acabar una tromba marina acompanyada per l'obra La Cavalcada de les Valquíries de Richard Wagner...una música molt escaient. Fixeu-vos com al final del vídeo la tromba toca terra i es converteix en un petit tornado. La fílmació està realitzada a Trabia, Sicília: