Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 4 d’octubre del 2011

Els tifons Nesat i Nalgae inunden les Filipines





En qüestió de cinc dies, les Filipines i el sud-est asiàtic, van ser afectats per dos tifons molt intensos a finals de setembre i principis d'octubre d'aquest any. En tant sols una setmana, va ploure el mateix que cau en diversos mesos al Vietnam, fins i tot, pels estàndards climàtics de Luzón al nord de Filipines, així com al nord i l'illa xinesa de Hainan.

La imatge superior mostra la precipitació mitjana caiguda en el Pacífic occidental, des del 26 de setembre fins el 2 d'octubre, quan el tifó Nesat i el súper tifó Nalgae hi van passar a través. La precipitació mitjana amb més de 350 mm apareix de color blau fosc, encara que de manera local, la precipitació podria haver estat més elevada. La pluja menys destacada, amb menys de 50 mm, apareix de color verd clar.

També també hi podem veure, de manera sobreposada amb els màxims de precipitació, les trajectòries dels tifons Nesat i Nalgae. El color fúcsia de la línia ens assenyala el moment en què el cicló tropical Nalgae assolí la categoria 4., quan la línia té un color rosat pàl.lid indica categories més febles.



El tifó Nesat amb el seu ull ben definit a l'est de l'illa xinesa de Hainan.


El tifó Nesat va arribar a categoria 3, amb vents estimats de 195 quilòmetres per hora, a les darreries del dia 26 de setembre, quan va creuar l'illa de Luzón, la més poblada de les Filipines. El fenomen es debilità quan arribà a Hainan, però encara es mantenien els fors vents del tifó el dia 29 de setembre.

Nalgae assolí la categoria 4 quan va tocar terra a Filipines el dia 1 d'octubre, amb vents propers als 240 km/h. El cicló tropical s'afeblí fins a convertir-se en tempesta tropical quan s'estava acostant a Hainan i al Vietnam, el dia 3 d'octubre.



El tifó Nalgae quan passava pel damunt de les Filipines.


Segons articles de premsa, gairebé tres milions de filipins es van veure afectats pels tifons. Almenys 58 persones van morir i altres 28 estaven desaparegudes el dia 3 d'octubre. Més de 300.000 persones van ser allotjades en centres d'evacuació, i s'estima que el danys s'acostaven als 200 milions de dòlars. Al sud de la Xina, al voltant de 140.000 persones van ser evacuades, les pèrdues es van acostar als 251 milions de dòlars, i com a mínim, quatre persones van morir.

La imatge que obre l'article, fóu creada a partir de les dades provinents de les anàlisis de precipitació multisatelital (MPA) produït pel Centre Goddard de Vols Espacials. El MPA calcula les pluges mitjançant la combinació de mesuraments fets pels satèl·lits i el calibratge dels mesuraments de les precipitacions realitzats per la Missió de Mesura de Pluges Tropicals (TRMM).


Informació i imatges extretes de: earthobservatory.nasa.gov i earthdata.nasa.gov