Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 11 d’octubre del 2011

El perillós huracà Jova

Imatge de satèl·lit de l'huracà Jova. Font: NASA


Al llarg de les properes hores, es preveu que Mèxic es vegi afectat per un perillós huracà anomenat Jova, format en les darreres jornades a sobre de l'Oceà Pacífic.

La seva història començà el passat 6 d'octubre, quan una depressió tropical es va començar a enfortir fins a convertir-se en la tempesta tropical Jova. El 8 d'octubre, Jova ja era un huracà.
A les 11:00 del matí (hora del Pacífic) del dilluns 10 d'octubre, el Centre Nacional d'Huracans dels EUA va informar que Jova s'havia convertit en un huracà de categoria 3 i portava direcció a Mèxic.

Els seus vents màxims sostinguts eren de 205 quilòmetres per hora, i en aquells moments es trobava a 220 milles (255 quilòmetres) al sud-oest de Manzanillo, Mèxic. L'avís d'huracà, segons la seva trajectòria prevista, està en efecte des de Punta San Elmo a Cabo Corrientes cap al nord, i un advertiment de tempesta tropical estava en efecte a Lázaro Cárdenas, al nord de Punta San Elmo. El model GFDL prediu que Jova tindrà categoria 3 quan toqui terra al llarg de la tarda o nit d'avui dimarts, mentre que el model HWRF pronostica que arribarà amb categoria 4.



Trajectòria prevista de l'huracà. Font: NOAA


La temperatura de l'aigua oceànica en el punt per on passarà l'huracà, és molt alta, d'uns 28-29° C, i a més, aquestes càlides aigües s'estenen a gran profunditat, el que hauria de permetre que la tempesta conservés la seva màxima categoria quan toqui terra.



Temperatura de l'aigua oceànica de la part est de l'Oceà Pacífic. Observeu com l'aigua té uns 30º C de temperatura a les costes mexicanes.


Si Jova manté la seva actual pressió central de 960 hpa fins a tocar terra, es situarà com un dels deu huracans més intensos del Pacífic que han afectat Mèxic a partir dels registres obtinguts des del 1949.
Segons una llista completa obtinguda de la Wikipedia, on apareixen els huracans que han tocat terra al Pacífic oriental, només hi han hagut set huracans amb una pressió central de 960 hpa o menys, que han arribat a la costa del Pacífic de Mèxic des del 1949.

Tot i ser molt perillós, Jova té una grandària modesta, amb vents huracanats que s'estenen a 15 quilòmetres del seu centre, aquest fet permetrà que els forts vents de l'ull de l'huracà i la marea de tempesta més perillosa, afectin només una àrea relativament petita, però amb força població., no obstant, existirà una franja molt més gran de Mèxic on tindran pluges molt fortes, d'entre 125-250mm., malauradament, aquestes pluges tant intenses poden provocar una gran pèrdua de vides humanes, a causa de les fortes inundacions i també per les esllavissades de terra que poden sepultar habitatges i infraestructures.