Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 10 d’octubre del 2011

Altocúmulus lenticularis: Del Pirineu a les Gavarres


Altocúmulus lenticularis sobreposats.


Durant la jornada d'ahir diumenge, es va poder veure un bon espectacle d'altocúmulus lenticularis desplaçant-se pel damunt de les Gavarres, degut a la humitat existent i als vents intensos que bufaven en altura, a uns 700 hpa (3.000 msnm).

Aquests núvols apareixen en situacions de vent fort de tramuntana, el qual es troba amb l'obstacle orogràfic que representen els Pirineus.
El fenomen també és conegut com a ones de muntanya i sol formar-se a sotavent d'un sistema muntanyós quan el vent, que ha de bufar amb força, incideix de manera perpendicular a la línia muntanyosa. El flux d'aire que arrossega el vent és veu obligat a elevar-se per sobrepassar les muntanyes i en fer-ho, es produeix una ona que es propaga a sotavent de la muntanya.



Esquema de la formació d'uns núvols lenticulars. Aquest núvols es troben situats entre els 2.400-6.000msnm.


Com que és una ona, apareixen indrets on el vent puja i baixa de forma alternada. Si la humitat de l'aire és prou alta, a les zones de sotavent on el vent ascendeix es poden formar núvols d'aparença lenticular, com els altocúmulus lenticularis que es veien ahir.



Altocúmulus lenticularis d'ahir a la tarda.


Les formacions nuvoloses lenticulars, en aquest tipus de situacions solen correspondre als gèneres nuvolosos dels altocúmulus (núvols mitgencs) o dels estratocúmulus (núvols baixos). Tot i que pot semblar que estan immòbils al cel, els núvols lenticulars en realitat s'estan formant i desfent constantment, sempre que el flux d'aire amb certa humitat, segueixi bufant amb una intensitat prou forta per permetre la formació d'aquestes ones.



Mapa d'humitat i vent a 700hpa d'ahir a les 15:00 h. Observeu com a 3.000msnm hi havien 40 nusos de tramuntana i una capa d'humitat del 75%


En ocasions, quan els vents són prou forts i hi ha suficient humitat en alçada, tal com era ahir, els núvols lenticulars poden viatjar centenars de quilòmetres i arribar fins a casa nostre., normalment, però, tant sols es queden a pocs quilòmetres de distància a sotavent de les muntanyes. Curiosament, moltes vegades es poden veure uns núvols sobre els altres, com plats apilats, degut a la presència alternada de capes d'aire sec i capes d'aire humit.



Imatge satèl·lit on es veun alguns altocúmulus a la cara nord de les Gavarres. També s'en veuen alguns a la costa del Rosselló, possiblement provinents del Massís Central on hi han alçades properes als 2.000msnm. Fer clic per ampliar imatge.

Recull d'imatges dels altocúmulus lenticularis: