Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 20 d’agost del 2011

Una altre tragèdia en un festival de música


Imatge de les destrosses causades per la caiguda d'un arbre durant la tempesta.


Altre vegada un festival multitudinari a l'aire lliure acaba en tragèdia. Aquest cop li ha tocat a Bèlgica, on el passat dijous una forta tempesta va provocar el pànic en el famós festival musical Pukkelpop, celebrat a la ciutat belga de Hasselt, on s'hi congregaven més de 60.000 persones.

La tempesta tingué lloc a les sis de la tarda, venint acompanyada per una intensa precipitació i fortes ratxes de vent, segurament degut a l'aparició d'un esclafit. El fort vent va fer caure diversos arbres i casetes., no obstant, el fet més greu tingué lloc quan una de les carpes es va ensorrar, juntament amb una torre d'escenari formada per estructures metàl.liques. La seva caiguda va acabar provocant cinc víctimes mortals i més de 40 ferits, alguns dels quals es troben en estat greu.

En senyal de dol el festival s'ha suspés.



Animació de les imatges de radar del dijous passat. Observeu la línia de tempestes que creuà el país. Font: http://www.meteo.be/meteo/view/fr/65239-Accueil.html


Com es pot veure a l'animació de les imatges de radar del passat dijous, una poderosa línia de tempestes acompanyades per fenòmens violents, va creuar tot Bèlgica de sud-oest a nord-est. La zona més afectada a primeres hores de la tarda es concentrà a l'oest del país. Avançada la tarda i a la nit, va ser el torn del centre i l'est del país, acompanyades per precipitacions intenses que van causar inundacions locals i altres danys degut al vent i la calamarsa.

Aquell dia, per sobre dels 2000 m, entrava un corrent d'aire molt inestable des del Golf de Biscaia i la baixa tèrmica que es va formar a França, va arribar a Bèlgica durant la tarda.

Aquesta depressió va ser més marcada en les capes baixes de la troposfera, per sota dels 2000 m, i va ser la font d'un fort corrent d'aire calent que entrava des del sud a sud-oest, per les Ardenes, amb temperatures de més de 25ºc. Per contra, a Flandes, el vent bufava del nord-est, aportant aire fred. L'àrea on toparen aquestes dues masses d'aire va tenir lloc a la regió del Sambre i del Mosa, provocant els moviments d'aire ascendent. En aquesta configuració, l'aire calent del sud s'aixeca per sobre de l'aire fred del nord-est.

Els núvols de tempesta es van desenvolupar en aquesta atmosfera inestable (per sobre de 2000 m). La part superior d'aquestes masses de núvols va assolir una altura d'uns 13 o 14 km i va causar fortes pluges, calamarsa i un nombre significatiu de descàrregues elèctriques.

La presència de vent del nord-est en superfície, d'una banda, i vent del sud-oest en alçada, creà el típic cisallament que ajudà a la formació d'algunes cèl.lules de tempesta acompanyades per ràfegues violentes.

Les ràfegues de vent més fortes registrades en anemòmetres de la xarxa belga, van ser de l'ordre de 83 km/h a Diepenbeek i 80 km/h a Beauvechain. A la resta del país, el vent va oscil.lar entre uns màxims de 25 km/h i 68 km/h. És possible que a nivell local, i a causa de la presència d'aquestes tempestes de gran intensitat, aquests valors s'hagin superat causant danys comparables als d'un petit tornado.

Com sempre, les quantitats de precipitació registrades van ser molt variables en distàncies curtes. Fins ara, les més altes, segons dades de la xarxa climatològica, es van mesurar a les estacions de Bertem 70,1 mm, 69,0 mm a Herenthout, Hasselt amb 58,4 mm, Leuven amb 57,3 mm i 55,6 mm a Fourons. Les precipitacions més intenses es van observar a Bertem, amb 36,6 mm entre les 17:00-18:00h.


Vídeos de la forta tempesta i de les escenes de pànic al festival musical: