Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 29 de juliol del 2011

Les ones tropicals, precursores dels huracans


Formació d'una ona tropical. Fer clic al damunt per ampliar. Font: wikipedia


Quan faig fer l'article sobre l'inici de la temporada d'huracans vaig fer esment a les ones tropicals.

Una ona tropical és una perturbació atmosfèrica que pot ser precursora en la formació d'un huracà.
Aquesta perturbació atmosfèrica, anomenada també "ona de l'est a l'Oceà Atlàntic" és un tipus de tàlveg, és a dir, una àrea allargada de relativa baixa pressió atmosfèrica, orientada de nord a sud. Es mou d'est a oest a través dels tròpics, creant àrees de núvols i tempestes que apareixen, en general, al darrere de l'eix de l'ona.
Les ones tropicals són transportades cap a l'oest pels vents alisis, que bufen paral.lels als tròpics, i poden conduir a la formació de ciclons tropicals en les conques de l'Oceà Atlàntic nord i del Pacífic nord-oriental.

Una ona tropical generalment segueix una àrea d'aire descendent molt sec que bufa des del nord-est. Després de passar la línia de tàlveg, el vent vira cap al sud-est, la humitat s'incrementa abruptament i l'atmosfera s'inestabilitza. Això produeix ruixats intensos i tempestes, de vegades severes.
Els xàfecs disminueixen gradualment a mesura que l'ona es desplaça cap a l'oest., no obstant, aquestes poden desaparèixer del tot a sobre l'Oceà Atlàntic, ja que al darrera de l'ona tropical entra una onada d'aire sec anomenada capa d'aire saharià. La inversió de l'aire sec cobreix la convecció, deixant el cel clar. A més, la presència de pols en la capa sahariana reflecteix la llum solar, refredant l'aire que hi ha a sota d'aquesta.

Les ones tropicals de la conca atlàntica, es desenvolupen a partir de pertorbacions que surten a l'exterior del continent africà cap a l'Oceà Atlàntic, generalment, just al davant de les Illes del Cap Verd.

La circulació horària del gran anticicló transoceànic de les Açores, centrat al voltant de les illes homònimes, impulsa ones que es mouen cap a l'est des de les àrees costaneres del nord d'Àfrica cap a Amèrica del Nord.

Aproximadament el 60% dels ciclons tropicals s'originen a partir d'ones tropicals, mentres que gairebé el 85% dels huracans de l'Atlàntic més intensos (de categoria 3 i més, en l'Escala d'Huracans de Saffir-Simpson) es desenvolupen a partir d'ones tropicals. Els ciclons tropicals a vegades poden convertir-se novament en ona tropical. En general, això és degut a la presència d'un fort cisallament en altura (vents de diferent direcció o de diferent velocitat entre dos punts de l'atmosfera). Si aquest cisallament disminueix, la tempesta pot tornar a desenvolupar-se.



Imatge de l'ona tropical al nord de la Zona de Convergència Intertropical amb les diferentes pertorbacions que pot generar.


Si una ona tropical es mou molt ràpid, pot tenir vents tant o més intensos que els d'una tempesta tropical. No obstant això, no es considera com a tal a menys que presenti una circulació tancada. Un exemple d'això va ser l'huracà Claudette l'any 2003, on l'ona originària va aconseguir vents de 72 km/h abans de desenvolupar la circulació.