Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 24 de juliol del 2011

La pitjor sequera dels últims 60 anys a l'est d'Àfrica





La sequera més important que hi ha hagut en dels darrers 60 anys, ha sumit a l'Àfrica oriental en la pitjor crisi alimentària dels últims 20 anys. Més de 11,5 milions de persones necessiten ajuda alimentària a Djibouti, Kenya, Somàlia i Etiòpia. Es preveu que aquest nombre d'afectats augmenti encara més.

La imatge de l'encapçalament ens mostra el continent africà i altres regions properes, amb les anomalies de creixement de les plantes cultivades durant el període vegetatiu que va de l'1 d'abril al 30 de juny., aquests cultius es recullen entre els mesos de juny i juliol.
La imatge va ser realitzada amb les observacions fetes des del satèl.lit NOAA-18 POES, que registra la quantitat de plantes que absorveixen la llum solar, en una àmplia regió, mitjançant la fotosíntesis.

On hi havien més plantes del que marca la mitjana, i per tant, els cultius hi han sigut abundants, el mapa apareix de color verd. En canvi, el color marró indica que les plantes eren més escasses i hi havia un creixement per sota la mitjana.
Podem comprobar àmplies zones de l'est d'Àfrica de color marró, això apunta a un pobre creixement de les plantes durant el període vegetatiu, en aquest cas, degut a la sequera.

En aquestes regions de l'est d'Àfrica, els cultius solen ser plantats al març o l'abril, desprès de l'estació plujosa. El 2011, les pluges van arribar tard, a finals d'abril i maig, i de manera inadequada. Els cultius es van sembrar tard i en aquests moments estan collint la minsa collita. Al sud de Somàlia, en l'actualitat la regió més greument afectada, la collita s'espera que sigui un 50 per cent per sota de la mitjana. Les pastures també són escasses, posant en perill la ramaderia.

La mala collita i la falta de pastures, provoquen greus problemes de seguretat alimentària, a més, la collita anterior també va ser escassa. A Somàlia, la collita anterior va ser inferior al 20 per cent de la collita mitjana, i van començar a escassejar els aliments a partir del mes d'abril.

L'actual collita és especialment dolenta, aquests fet redueix encara més la disponibilitat d'aliments, el que significa que els preus dels aliments encara podran augmentar més en els pròxims mesos.





El 20 de juliol, les Nacions Unides van declarar una situació de fam en algunes parts del sud de Somàlia, on 2,8 milions de persones estan en perill de mort.

Les regions properes a Somàlia, Etiòpia, Kenya i Djibouti es troben en una crisi alimentària o situació d'emergència.
Les Nacions Unides declaren una situació de fam quan almenys el 20 per cent de les llars tenen una escassetat extrema d'aliments, en una zona concreta, amb una capacitat limitada per fer-hi front. Les taxes de malnutrició aguda són superiors al 30 per cent i la taxa de mortalitat és superior a les dues víctimes mortals diàries per cada 10.000 persones.

Aquesta crisi de seguretat alimentària és la pitjor des del 1991-92. La pitjor sequera dels últims 60 anys a la Banya d'Àfrica, s'uneix amb algunes zones que pateixen un dels anys més secs de la història.

La sequera està lligada a les fortes condicions que provocava el fenomen de La Niña, del qual ja us en vaig parlar. Aquestes condicions van prevaler des de finals del 2010 fins a principis del 2011. La Niña fa que la temperatura de l'oceà sigui més baixa de l'habitual i disminueixi la pressió de l'aire sobre l'Oceà Pacífic, tot creant desajustos en els patrons climàtics a tot el món. A l'est d'Àfrica, la Niña provoca sequera., no obstant, ara que les condicions de la Niña han acabat, es preveu que les pluges tornin a ser les normals per l'Àfrica oriental a finals d'any, tot i així, passarà molt temps abans que la regió es pugui recuperar.



Efectes del fenomen de la Niña a escala mundial. Observeu com a l'est d'Àfrica hi sol provocar sequera. Font: http://es.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Portada

Informació extreta de: http://earthobservatory.nasa.gov/