Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 22 de juliol del 2011

Ageratina riparia




Una altre planta que vaig fotografiar a la zona de Los Tilos és l'Ageratina riparia.
Aquesta planta de boniques flors blanques, em va cridar l'atenció, ja que no l'havia vist mai, malauradament, tant de bó no l'hagués trobat, ja que es tracta d'una planta invasora. Es coneix amb diversos noms, destacant "sándara" "flor d'escuma" o "escuma del mal"...el darrer nom ho diu tot, ja que és tòxica pels mamífers.

L'Ageratina riparia és una planta perenne d'origen mexicà, de la família de les asteràcies i és molt similar a l'Ageratina adenophora (Spreng.) R.M.King & H. Rob.
Les fulles són més estretes i amb forma lanceolada., els capítols tenen uns 4-5 mm d'ample.
L'epítet "riparia" significa que creix a la vora d'un curs d'aigua, fent referència a l'hàbitat de la planta. Precisament, a la zona de Los Tilos els cursos d'aigua hi són ben presents

Aquesta planta té un creixement baix i extens, entre els 40-60 cm d'alt, en forma d'herba perenne. Les seves tiges produeixen arrels a les parts que toquen el terra. La fulles són serrades i arriben a una tenir una mitjana de 7,5 cm de llarg i 2,5 cm d'ample i disminueixen en cada extrem. Les flors són blanques amb forma de caps densos en els extrems de les branques.

Les llavors són de color negre, primes, anguloses, de 2 mm de llarg, amb pèls prims blanquinosos a la punta i són dispersades pel vent i l'aigua.

Aquesta planta invasora s'ha introduït al sud d'Àfrica, Àsia tropical, Austràlia, Nova Zelanda, les Illes Canàries, Madagascar, les Illes Mascarenyes, les Illes Hawaii, i el Perú. Ofega a les plantes natives que creixen als boscos humits de Sri Lanka, i en les pastures i matolls d'altres llocs on s'ha introduït, sovint amb efectes desastrosos. S'ha pogut constatar que ha causat lesions pulmonars als cavalls i ha causat la mort de molts animals a causa de la pèrdua d'hàbitat.