Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 14 de juny del 2011

Curiós tornado i escala Fujita millorada


Imatge de la curiosa forma del tornado. Font: http://mreporter.ru/reports/12412


Durant la tarda del passat divendres es va formar un mànega a sobre el llac rus "Berdyuzh'yede" i posteriorment es va traslladar en forma de tornado, cap a la petita població del mateix nom, amb categoria EF1. Això vol dir que segons l'escala Fujita millorada (Enhanced Fujita), va assolir una velocitat del vent d'entre 138/178 km/h.

Aquesta escala (EF), substitueix la creada per Ted Fujita a l'any 1971 i va començar a estar operativa des de l'1 de febrer del 2007. L'escala té el mateix disseny que l'escala original de Fujita amb sis categories que van del 0 al 5.
L'escala EF es basa en l'increment dels danys causats pel tornado, en comptes de la velocitat estimada que s'utilitzava en l'anterior escala, ja que els meteoròlegs trobaven que la velocitat del vent no es corresponia amb els danys causats.

La nova escala es va fer pública pel "National Weather Service" en una conferència de "l'American Meteorological Society" a Atlanta, el 2 de febrer del 2006. Va ser desenvolupada entre l'any 2000 i el 2004 pel projecte "Fujita Scale Enhancement Project" del "Wind Science and Engineering Research Center" a la Universitat de Texas Tech, que estava format per dotzenes de meteoròlegs experts i enginyers civils, a més dels seus propis recursos.

L'escala va ser utilitzada per primer cop un any després de fer-se pública, coincidint amb un episodi de tornados que es produï en algunes zones del centre de Florida., el tornado més fort que es va constatar amb la nova escala va ser valorat com a categoria EF3. El primer tornado EF5 avaluat va ser un tornado a Greensburg, Kansas, el 4 de maig del 2007.


El tornado rus


Fins aquí aquest tornado no tindria res d'extrany, si no fos per la curiosa forma que va adoptar en alguns monents, ja que tenia un angle recte i també forma de tirabuixò.
La durada total de l'esdeveniment va ser de 20 minuts i va seguir una trajectòria d'uns 2 km, amb una amplada de 150 metres, tot i que va arribar fins als 200.

Va provocar danys en collites i en boscos., segons testimonis presencials, també va arrencar el sostre d'una escola i altres edificis es van quedar sense teules i amb finestres trencades.

Com a anècdota, cal dir que l'embut va passar per sobre uns pollastres i van ser xuclats cap enlaire !...pobres pollastres.


Vídeo del tornado amb curiosa forma i els danys causats a les teulades de les cases: