Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 31 d’agost del 2010

S'acaba la tramuntana


Onatge previst per la nit de dimecres a dijous al Mediterrani Occidental. Observeu com s'ha calmat.

El vent de tramuntana que ens ha estat afectant les darreres jornades, per fí té tendència a desaparèixer i a ser substituït per vents fluixos de component sud i est . L'estat de la mar a tot el Mediterrani Occidental s'anirà tranquil.litzant , després d'haver patit un fort onatge degut als forts vents del nord. Durant la nit passada i fins aquest matí, la tramuntana va arribar a bufar amb insistència a uns 15 nusos de vent sostingut i ratxes de 25 nusos. L'estat de la mar es va mantenir amb mar arrissada o marejol arran de costa i amb maror i forta maror mar endins. Segons la boia de Palamós la passada matinada hi havien ones superiors a 1,5 m mar endins.

Un altre fet destacat de la jornada és la sensació de fresca que hem tingut la darrera nit, ja que la temperatura mínima ha baixat fins als 17,7 cº, a aquest factor s'hi ha ajuntat l'acció del vent i una humitat relativa molt baixa, amb un mínim del 28 % i un màxim de tant sols el 63%, amb molt poca sensació de xafogor.

L'estat del cel s'ha presentat amb absència de nuvolusitat , aquest fet , juntament amb una temperatura màxima d'uns 24 cº, ens ha proporcionat un dia molt agradable. Sembla que les properes jornades tindrem un augment de la temperatura i amb ella també hi haurà un increment de la humitat i de la sensació de xafogor, degut a la presència de vents marítims, encara que durant algunes nits el terral nocturn pot aparèixer.

Dades extretes de meteoclimatic.com i Puertos del Estado.

Creuers una mica "moguts"


El creuer Mein Schiff atracat al Port de Palamós.

Els grans creuers estan dissenyats per superar els entrebancs que els hi poden ocasionar les diferentes situacions meteorològiques adverses que es poden trobar al llarg del seu viatge, no és menys cert el fet que en algunes ocasions poden patir algun ensurt.

Les imatges que veureu als següents vídeos resulten força curioses. En el primer es pot observar els efectes d'unes ratxes de vent molt fortes a la coberta del vaixell, amb unes hamaques voladores !
Al segon vídeo veure una piscina amb les aigües una mica agitades...







diumenge, 29 d’agost del 2010

Temperatures estables i tramuntanada



Durant les darreres jornades hem pogut comprobar com les temperatures màximes, a molts punts de l'interior de la demarcació, han quedat normalitzades després d'assolir valors d'uns 35/40 cº en molts indrets. A Palamós i en molts altres punts costaners, les temperatures s'han mantingut exactament igual o amb lleugeres variacions., aquest fet és degut a l'acció del vent, ja que durant el periode més calurós el vent de garbí refrescava l'ambient mantenint les temperatures a ratlla., durant les darreres hores ha passat justament el contrari, degut al recorregut terrestre de la tramuntana, aquesta no ha permés que la temperatura hagi devallat, no obstant, la manca d'humitat i el mateix vent han donat certa sensació de fresca, sobretot a les nits. Com a mostra d'aquest fet, trobem que la temperatura del dijous passat a Palamós va arribar a una màxima de 26, 2 cº, avui mateix la temperatura ha pujat fins als 26,3 cº, és a dir, hi ha hagut la mateixa temperatura, en canvi, el mateix dijous va ser el dia més càlid de l'any en molts punts de la demarcació. La mínima s'ha situat en els 20,6 cº.

Pel que fa a l'estat de la mar , cal dir que durant la matinada passada hi han hagut ones d'1 m d'alçada segons la boia de Puertos del Estado.
Arran de costa, gràcies a la protecció que representa el litoral, hem tingut tant sols entre mar arrissada i marejol. La tramuntana responsable d'aquesta alteració marítima, ha arribat a bufar a uns 20 nusos de vent sostingut al llarg de la matinada del diumenge, amb una ratxa màxima de 55 km/h. Així mateix, la humitat relativa ha tingut un mínim del 36 % degut al vent sec de tramuntana, i un màxim del 74 % degut a l'aparició d'un lleuger flux de component est i sud durant la tarda.

Dades extretes de meteoclimatic.com.

dissabte, 28 d’agost del 2010

L'huracà Danielle


Imatge de l'huracà Danielle presa des del satèl.lit Goes.


Tot i que es preveia una temporada d'huracans molt activa a l'Atlàntic, fins a dia d'avui la situació s'ha mostrat força tranquil.la, no ha estat fins els úlims dies on aquesta activitat s'ha vist incrementada notablement amb la formació d'un potent huracà de categoria quatre (fins ara), una tempesta tropical que podria afectar algunes illes del Carib i una ona tropical força activa que està sortint del Cap Verd.

Actualment el sistema tropical més important és l'huracà Danielle situat a l'est de les illes Bermudes. Aquest huracà de categoria quatre, ens mostra unes imatges molt fotogèniques com la que encapçala aquest article.
Segons el darrer butlletí del NOAA, el centre de l'huracà Danielle es trobava situat a 27,7 º nord 60,4 º oest, desplaçant-se a 15 km/h direcció nord/nordest. La seva pressió ha devallat fins als 942 hpa.

Els vents màxims sostinguts arribaven a 215 km/h, amb possibilitats que s'incrementin una mica. Els vents amb força d'huracà arriben fins a 95 km del seu centre i els vents de tempesta tropical arriben fins als 335 km de distància.


Trajectòria prevista de l'huracà.



Mapa sinòptic previst pel dilluns a la tarda. Observeu com es veu l'huracà situat a prop de Terranova, convertit en una borrasca típica de les nostres latituds, degut al seu desplaçament per aigües més fredes, però amb pressions extraordinàriament baixes. Es preveu que vagi cap al nord i s'ajunti amb altres sistemes de baixes pressions, a prop de Groenlàndia.



divendres, 27 d’agost del 2010

Previsió pel cap de setmana


Mapa sinòptic previst pel diumenge al migdia. Observeu com l'anticicló de l'oest d'Europa ens envia tramuntana.


Aquest dissabte tindrem un dia amb predomini del sol, especialment durant el matí, no obstant, poden aparèixer intervals de núvols baixos a la tarda i en alguns moments poden tapar el sol. Aquests núvols baixos poden ser abundants durant tota la jornada a l'interior de la demarcació, amb possibilitats d'alguna gotellada cap al Ripollès.

La temperatura màxima pot pujar fins als 30/32 cº a l'interior i fins als 26/28 cº a la costa , amb la qual cosa desapareixen les temperatures tant exagerades dels últims dies en molts punts de l'interior. La temperatura mínima baixarà fins als 20/22 cº a la costa i fins als 15/18 cº a l'interior.


El vent al nostre sector marítim bufarà a uns 10/15 nusos de component nord, al llarg de la nit/matinada de divendres a dissabte., al nord del Cap de Begur el vent bufarà a uns 20/25 nusos. Al matí de dissabte hi haurà provences a uns 8/10 nusos., al nord del Cap de Begur hi haurà tramuntana a uns 20/25 nusos. A la tarda la tramuntana es pot reforçar i arribar a 15/20 nusos, superior al nord del Cap de Begur.


L'estat de la mar es mantindrà amb marejol arran de costa durant la nit/matinada de divendres a dissabte., mar endins hi haurà maror i al nord del Cap de Begur hi haurà forta maror amb ones de 2,5 m o més. Al matí i durant la tarda del dissabte hi haurà marejol arran de costa, maror mar endins i forta maror al nord del Cap de Begur. Situació que es mantindrà fins entrada la nit del dissabte.



Onatge previst pel dissabte a la nit.


Aquest diumenge es preveu un dia amb més núvols que sol, fins i tot el cel pot quedar cobert a primeres hores del dia i durant la tarda. No s'espera que plogui.

La temperatura màxima pot arribar als 25/27 cº a la costa i als 28/30 cº a l'interior. La temperatura mínima baixarà fins als 19/21 cº a la costa i fins als 16/18 cº a l'interior.


El vent al nostre sector marítim bufarà de component nord a uns 15/20 nusos durant la nit/matinada de dissabte a diumenge. Al matí de diumenge el vent serà fluix i de component variable, amb predomini de sud. A la tarda de diumenge tindrem garbí a uns 8/10 nusos. A la nit tornarà a entrar la tramuntana.


L'estat de la mar es mantindrà amb marejol arran de costa i maror mar endins, a primeres hores de diumenge. Al llarg del matí quedarà mar arrissada arran de costa i entre marejol i maror mar endins. A la tarda de diumenge hi haurà entre marejol i maror arran de costa, amb mar de vent de garbí i mar de fons de nord . A la nit de diumenge hi haurà marejol arran de costa i maror mar endins, amb ones direcció nord.


dijous, 26 d’agost del 2010

Imatges de la garbinada i dades del dia


Imatge dels blancalls aixecats per la garbinada que està fent avui.

La jornada d'avui tal i com es preveia, ha vingut marcada pel fort vent de garbí, el qual ha arribat a bufar amb una ratxa màxima de 58 km/h i amb una velocitat sostinguda d'entre 15/20 nusos, tot i que a hores d'ara encara es manté.
L'estat de la mar per la seva banda, s'ha vist bastant alterat amb ones superiors al metre d'alçada a prop de la costa i ones de 0,5 m fins arran de platja, superiors a la zona de Castell. A causa d'aquesta alteració marítima, Creu Roja ha hissat la bandera groga a la Platja Gran i a la Platja de Castell.

A Palamós, l'estat del cel s'ha mostrat serè, amb abundant calitja i algun núvol alt i baix poc important. La temperatura s'ha enfilat fins als 26,2 cº, amb molta sensació de xafogor ja que la humitat s'ha situat entre el 77/90 % tota la jornada., la temperatura mínima també ha estat molt elevada ja que tant sols ha baixat fins als 22,1 cº.

El vent de garbí, tot i que arran de costa pot ser relativament fresc, no passa el mateix cap a l'interior i a l'Alt Empordà, aquest vent es va reescalfant i pot provocar temperatures molt elevades, com així ha estat, ja que per exemple, a Cabanes s'ha arribat a 40 cº de màxima, Castelló d'Empúries a 38,7 cº, Figueres a 38,4 i a la nostra comarca s'ha arribat fins a 36,6 cº a la Bisbal, 35,5 a Verges o 32,5 cº a Calonge. Dades de meteoclimatic.com.


Windsurfista aprofitant la garbinada.




La bandera groga a la Platja Gran degut a les onades de garbí.


dimecres, 25 d’agost del 2010

Aquest dijous garbinada

Mapa de vent en superfície previst pel dijous a la tarda.

Aquest dijous es preveu novament assolellat i calurós, no obstant, poden aparèixer alguns núvols baixos passatgers arran de mar degut a la mateixa humitat. No s'espera que plogui a cap indret.

La temperatura màxima es pot enfilar fins als 36/38 cº en punts de l'interior, sobretot a l'Alt Empordà, a la costa es podrà arribar fins als 26/28 cº degut a la marinada , amb molta xafogor . La temperatura mínima només baixarà fins als 22/23 cº a la costa i fins als 19/22 cº a l'interior, amb vent de ponent reescalfat.

El protagonista de la jornada serà el vent de garbí, ja que a tota la nostra zona marítima bufarà durant les properes hores a uns 6/8 nusos. Al matí de dijous però, el garbí anirà augmentant d'intensitat fins als 15/20 nusos a partir de migdia. Al llarg de la tarda el garbí seguirà a uns 20 nusos, amb ratxes superiors, fins a la nit.

Atenció amb l'estat de la mar ja que es mantindrà amb marejol durant les properes hores, aquesta situació es pot complicar al llarg del matí de dijous, on a partir de migdia tindrem maror fins a la línia costanera (ones d'1 m d'alçada) . A la tarda es mantindrà la maror amb ones d'1,2 m arran de costa, superiors mar endins. Atenció amb les activitats nàutiques i el bany.



Onatge previst pel dijous a la tarda

Dades actuals:

24,7 cº
90 % hr
1016 hpa
mínima 21,8 cº
màxima 27,3 cº
garbí aponentat 12 km/h
ratxa màxima 32 km/h
cel estrellat
marejol

L'ozó troposfèric


Estació automàtica per mesurar l'ozó. Pardines (Ripollès).


L'ozó troposfèric és un gas oxidant i irritant situat a la troposfera, aquesta capa de l'atmosfera és la més propera a la superfície (entre el terra i uns 10 km ), on es produeixen la majoria de fenòmens meteorològics i on ens movem i respirem.

Aquest gas és un contaminant secundari que es forma en presència d'òxids de nitrogen i compostos orgànics volàtils (precursors de l'ozó). Aquests contaminants primaris són emesos pel trànsit, pels processos industrials i, fins i tot, per fonts naturals com la vegetació. La formació de l'ozó va lligada a aquests compostos, juntament amb una temperatura elevada i una radiació solar intensa com la que es produeix a finals de primavera i a l'estiu., si transcorre un període de temps prou llarg (un mínim de diverses hores), això porta a la formació de l'ozó troposfèric, moltes vegades lluny d'on s'han produït els contaminants primaris.

Aquest gas incolor, invisible i d'olor agradable és una molècula formada per tres àtoms d'oxigen (O3), a diferència de la molècula d'oxigen que respirem i que està formada per dos àtoms (O2).
El tercer àtom de l'ozó té una gran tendència a separar-se de la molècula d'ozó i combinar-se amb altres elements químics, tot oxidant-los. Aquesta característica fa de l'ozó un gas molt reactiu, que pot tenir efectes corrosius sobre els materials i, a certes concentracions, efectes irritants sobre les mucoses dels éssers vius.
Tot i que és exactament el mateix, l'ozó troposfèric en grans concentracions pot comportar greus problemes per la salut humana, a diferència de l'ozó que es troba situat a uns 20 km d'alçada dins de l'estratosfera (capa de l'atmosfera que va dels 11 als 50 km d'alçada), el qual forma la famosa capa d'ozó, responsable d'evitar que ens arribin la majoria dels raigs ultravioletes del Sol.


Concentració d'ozó troposfèric prevista per avui a les 15:00 h.
Font : http://forecast.uoa.gr/index.php

El Departament de Medi Ambient i Habitatge, té una xarxa de 76 estacions automàtiques repartides per tot Catalunya com la que encapçala aquest article, per poder vigilar els nivells d'ozó i altres contaminants que tenim. Al Baix Empordà, aquesta estació es troba situada a Begur i forma part del que s'anomena "Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de Catalunya" (XVPCA).

Aquesta xarxa és primordial per a poder alertar a la població si es superen les concentracions d'ozó que es consideren perillosos per la salut humana, a través d'uns valors de referència estipulats per la legislació vigent.
En diversos estudis en persones s'han trobat alteracions de la funció pulmonar quan les concentracions d'ozó troposfèric han superat els 200 µg/m 3 en un temps d'exposició d'1 a 3 hores. A partir d'aquests nivells, l'ozó pot provocar en les persones les alteracions següents:

Irritació del sistema respiratori, provocant tos, irritació a la faringe, irritacions al coll (gola seca) i/o una sensació incòmoda al pit.

Reducció de la funció pulmonar, fent més difícil l'aspiració de l'aire i la respiració profunda i vigorosa i, per tant, respirant més ràpidament i superficialment del que és habitual.

Reducció de la capacitat defensiva enfront de les malalties respiratòries en general; en el cas concret de l'asma, nivells elevats d'ozó troposfèric augmenten la freqüència de crisis asmàtiques.

Agent causant d'alteracions diverses com la irritació de les mucoses del nas i la boca, de la conjuntiva dels ulls (provocant alteracions en la percepció visual), de la pell, a més de malestar general, disminució del rendiment, cansament o mal de cap.

Grups de persones que poden ser particularment sensibles a l'ozó troposfèric

Les persones amb asma o altres malalties de les vies respiratòries i/o cardíaques.

Les persones que fan exercici físic a l'aire lliure, especialment a les hores en què els nivells d'ozó són més alts: entre les 12 h i les 16 h (hora solar).

Els nens.

La gent gran.

Les persones amb altres característiques individuals determinades que les fan més sensibles que la resta a la presència de l’ozó

Valors de referència

La legislació relativa a l'ozó va ser establerta per la Directiva comunitària 2002/03/CE, de 27 de setembre, transposada a la nostra legislació pel Reial decret 1796/2003, de 26 de desembre, relativa a l'ozó a l'aire ambient, en la qual es defineixen, entre altres, els valors de referència següents:

Llindar d'informació a la població : nivell a partir del qual una exposició breu a l’ozó suposa un risc per a la salut de la població més vulnerable i a partir del qual es dóna informació actualitzada a la població. S'estableix en 180 µg/m 3 com a mitjana horària.

Llindar d'alerta : nivell a partir del qual una exposició breu a l'ozó suposa un risc per a la població en general i a partir del qual s'emprenen mesures immediates. S'estableix en 240 µg/m 3 com a mitjana horària .


A la pàgina web http://www.gencat.cat/mediamb/qaire/ciozo.htm , hi podeu consultar les dades relatives a aquesta Campanya, a través de la qual es dóna informació a la població dels nivells d’ozó troposfèric a Catalunya i sobre la situació de les últimes 24 hores, així com el pronòstic de la seva evolució, les precaucions recomanades i altres aspectes relacionats amb aquest tema.


Què podem fer quan es superen aquests llindars de concentració d'ozó troposfèric?


Cal reduir els esforços corporals a l'aire lliure que no siguin usuals, principalment si provoquen fatiga, són de llarga durada i es produeixen a les hores en què la concentració d'ozó és més elevada, és a dir, durant les hores de màxima insolació del dia (entre les 12 h i les 16 h). Especialment les persones grans o amb malalties respiratòries i/o cardíaques haurien de reduir al màxim l'esforç físic i les activitats a l'aire lliure.

Sempre que sigui possible, programarem les activitats a l'exterior en les hores en què els nivells d'ozó són més baixos, generalment de bon matí o al vespre.


Informació extreta de http://www.gencat.cat/mediamb/qaire/ciozo.htm i fotografia realitzada per jo mateix.

dimarts, 24 d’agost del 2010

Cirrocúmulus a Romanyà


Cirrocúmulus lenticularis undulatus.


Ahir a la tarda vaig poder fotografiar una gran varietat de cirrocúmulus a la zona de Romanyà. Aquests núvols alts formats quasi exclusivament per cristalls de gel, poden adoptar formes molt curioses, fins i tot amb algunes iridiscències, a més tenen la particularitat d'aparèixer en molt poques ocasions.
Tot seguit podreu veure alguns d'aquests núvols.


Primer pla d'uns cirrocúmulus lenticularis undulatus.


Cirrocúmulus stratiformis i cirrocúmulus floccus.


Primer pla d'uns cirrocúmulus stratiformis i també cirrocúmulus floccus.



Cirrocúmulus stratiformis.



Primer pla d'uns cirrocúmulus stratiformis.


Cirrocúmulus lenticularis amb iridiscències.


dilluns, 23 d’agost del 2010

Foto i dades d'avui


Mar de fons de sudoest aquest migdia.


Les últimes hores han vingut marcades pel vent de llebeig, el qual ha arribat a bufar de forma moderada al llarg de tota la passada nit i de forma menys intensa al llarg del dia.

Com a dades més destacades, trobem que el vent de sudoest ha bufat a uns 15 nusos de manera sostinguda durant les hores nocturnes i a uns 10 nusos al llarg de les hores diürnes. La ratxa màxima de llebeig ha estat d'uns 45 km/h.
Pel que fa a l'estat de la mar cal dir que segons la boia de Puertos del Estado, hi han hagut ones de gairebé 1 m d'alçada., arran de costa es podia observar una notable mar de fons, amb ones superiors al mig metre d'alçada.

La temperatura màxima ha arribat fins als 25,3 cº, però degut a la humitat elevada, la qual s'ha mogut entre el 82-93 %, ha creat una sensació de xafogor molt elevada.
La temperatura mínima tant sols ha baixat fins als 22,7 cº i l'estat del cel s'ha mostrat amb abundants cirrus que enterenyinaven el cel i algun núvol baix poc important degut a la mateixa humitat, a més, també hi ha hagut molta calitja.

Dades de meteoclimatic.com.

diumenge, 22 d’agost del 2010

Onada de calor i garbinada



Després de les dues darreres jornades amb temperatures extremadament elevades en molts punts del Principat, tot i una lleugera baixada d'aquestes prevista pel dimarts, aquest dilluns es preveu que tornin a ser tant o més elevades, per la qual cosa es pot parlar d'onada de calor.
Aquesta situació de temperatures elevades i forta xafogor es perllongarà durant tota la setmana com a mínim. Segons el SMC tenim un avís per calor a la majoria de comarques catalanes., a la demarcació gironina tenim un risc alt al Baix i Alt Empordà, al Gironès, a la Selva i al Plà de l'Estany.

Algunes de les temperatures màximes d'avui a Girona són :

St. Miquel de Fluvià 38,7 cº
Medinyà 38,3 cº
Figueres 37,9 cº
Banyoles 37,7 cº
Salt 37,5 cº

A Palamós s'ha arribat fins als 28,2 cº amb molta xafogor. Altres màximes del Baix Empordà:

La Bisbal 37,9 cº
Verges 36,4 cº
Calonge 34,5 cº
Palafrugell 30,0 cº

Dades de meteoclimatic.com.


Previsió per aquest dilluns

Aquest dilluns a Palamós tindrem un dia assolellat i molt calurós, amb el pas d'alguns núvols alts decoratius. A l'interior de la demarcació poden crèixer núvols durant la tarda amb possibilitats que caigui algun petit ruixat o focus tempestuós cap al Ripollès, Alta Garrotxa i Alberes.

Les temperatures seran molt elevades amb màximes d'uns 29/31 cº a la costa i d'uns 35/38 cº a l'interior. La temperatura mínima només baixarà fins als 21/23 cº a la costa i fins als 19/21 cº a l'interior.

El vent al nostre sector marítim bufarà de component sudoest a uns 8/10 nusos, amb ratxes d'uns 15 nusos al nord del Cap de Begur, durant tota la nit/matinada de diumenge a dilluns. Al matí del dilluns i sobretot a partir de migdia, hi haurà vent de llebeig a uns 15/20 nusos. Durant tota la tarda podrà arribar a ratxes superiors.

L'estat de la mar es mantindrà amb marejol durant la nit/matinada de diumenge a dilluns, a partir de migdia pot haver-hi maror fins arran de costa amb ones d'1 m o més, situació que es mantindrà fins a la nit.


Mapa d'onatge previst per dilluns al migdia.

Temps de móres


Móres, fruit de les romagueres.

Actualment, després d'una primavera plujosa sense massa calor i un estiu on han anat caient alguns ruixadets que han mantingut certa humitat al terra, podem dir que ens trobem en un bon any per les móres. Les móres són el fruit de la planta arbustiva coneguda com a romaguera o esbarzer. Tot i que hi han unes 14 espècies autòctones i amb molts híbrids naturals, les espècies més abundants són el Rubus caessius i sobretot el Rubus ulmifolius.

Concretament, avui faré esment de la romaguera coneguda amb el nom científic de Rubus ulmifolius., aquest arbust sarmentós, fa uns fruits molt dolços en forma de pluridrupes, les quals són verdes al principi, llavors són vermelles i quan són madures queden negres., les seves tiges llargues, robustes, arquejades i anguloses, tenen moltes espines (aculis) amb forma de falç.
És una planta perenne i semicaducifolia, ja que resten moltes fulles a la planta durant l'hivern., les fulles són molt variables, normalment formades per 3 o 5 folíols dentats de color verd fosc i glabres, a la part de dalt, i amb pèls blancs a la part de sota. Les flors, rosades o blanques, estan agrupades en ramells paniculats i racemosos i apareixen des de finals de primavera fins a principis d'estiu i són aprofitades per les abelles per a fer una mel molt apreciada.
A banda de la reproducció sexual a través de les llavors de les móres, la romaguera també s'estén vegetativament, ja que la mateixa planta enterra l'extrem de les tiges i forma una altra planta.


Les móres serveixen per fer una melmelada molt bona i també per decorar pastissos o per menjar-les directament.


Aquests fruits del bosc, són un aliment apreciat per moltes espècies animals, tant per mamífers, com el senglar 0 la guilla, com per moltes espècies d'ocells. A més, els marges coberts per densos esbarzers formen un bon refugi per moltes espècies d'ocells.



Móres de romaguera (Rubus ulmifolius).

Fotografies realitzades per jo mateix .

divendres, 20 d’agost del 2010

Previsió pel cap de setmana i dades d'avui


Mapa de superfície amb fronts, previst pel diumenge.

Aquest dissabte a Palamós, tindrem un dia assolellat amb notable sensació de xafogor. No s'espera que plogui.
A l'interior de la demarcació, poden crèixer núvols d'evolució diürna, amb possibilitat que caigui algun ruixat poc important i molt localitzat cap al Ripollès.

La temperatura màxima pujarà fins als 28/30 cº a la costa i fins als 33/35 cº a l'interior. La mínima baixarà fins als 20/22 cº a la costa i fins als 17/19 cº a l'interior.

El vent a la nostra zona costanera estarà en calma o molt fluix de component oest, durant la nit del divendres al dissabte. Al llarg del matí de dissabte hi haurà vent entre garbí o xaloc, a uns 4/6 nusos. A la tarda hi haurà garbí a uns 8/10 nusos.

L'estat de la mar es mantindrà amb mar arrissada o calma durant la nit/matinada del divendres al dissabte. Al llarg del dissabte hi haurà una mica de marejol, sobretot a partir del migdia.


Aquest diumenge hem d'esperar un altre dia de ple estiu, amb ambient calurós i assolellat, amb l'aparició d'algun núvol alt a la tarda/vespre. No s'espera que plogui.

La temperatura es pot enfilar fins als 29/31 cº a la costa i fins als 34/37 cº a l'interior de la demarcació. La temperatura mínima pot baixar només fins als 21/23 cº a la costa i fins als 18/20 cº a l'interior, per tant serà una nit de mal dormir.

El vent a la nostra zona marítima bufarà molt fluix de component oest durant la matinada del diumenge. Al llarg del matí de diumenge entrarà el garbí a uns 8/10 nusos. A la tarda del diumenge el garbí es pot reforçar i arribar fins als 12/15 nusos. Amainant a partir del vespre encara que no desapareixerà del tot.

L'estat de la mar es mantindrà amb mar arrissada durant la matinada del diumenge. Al matí de diumenge de mica en mica anirà augmentant a marejol, situació que es mantindrà a la tarda arran de costa, però amb maror mar endins i sobretot al nord del Cap de Begur (ones d'1m).

Dades actuals:

23,9 cº
91 % hr
1021 hpa
mínima 20,7 cº
màxima 27,3 cº
pluja d'ahir a la nit 1 mm
vent en calma
ratxa màxima 27 km/h gregal
mar arrissada
cel asserenat

Butlletí climàtic del mes de juliol


El sol i la calor del juliol han omplert les platges.


"Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, el mes de juliol de 2010 ha estat càlid a gran part de Catalunya i la distribució irregular de la precipitació ha marcat la pluviometria del mes. D'aquesta manera, a excepció d'àmplies zones del Pirineu i Prepirineu central i occidental on el mes ha estat plujós o molt plujós, a la resta
del territori el juliol s'hauria de qualificar de sec o molt sec, si bé cal remarcar que les fortes tempestes que van afectar el delta de l'Ebre i punts de la Catalunya Central, el litoral i prelitoral central han provocat que en un sol dia se superés amb escreix la modesta mitjana mensual del mes de juliol. El mes ha estat molt poc ventós. "

A Palamós i a la major part del Baix Empordà la temperatura mitjana s'ha situat als 24 cº, això representa que la temperatura s'ha situat 1 cº per sobre de la mitjana climàtica de la nostra zona, fins i tot en punts del nord i oest de la comarca, la temperatura mitjana del mes passat ha estat 1,5 cº superior a la mitjana climàtica.

Pel que fa a les precipitacions, podem dir que la pluja ha estat molt escassa amb tant sols 2,4 mm recollits a Palamós, això representa només el 12 % del que pertocaria segons la mitjana climàtica, situada en 20 mm.
A la resta de la comarca hi trobem valors molt dispars, degut a algunes tempestes locals que van deixar força precipitació cap al centre-nord de la comarca i en algun punt del sudoest.A la franja costanera del nord de Palafrugell només hi ha plogut un 30 % del que marca la mitjana. A la franja costanera del sud de Palamós hi ha plogut un 50 % i en punts de l'interior la mitjana va del 50 al 70 % del que pertocaria.


Per més informació accediu al següent enllaç.

dijous, 19 d’agost del 2010

Raigs crepusculars


Raigs crepusculars sorgint d'entre els núvols.


Ahir vaig poder fotografiar el fenòmen conegut com a "raigs crepusculars". Aquest fenòmen succeeix un cop transcorreguts de 15 a 20 minuts després de la posta o abans de la sortida del Sol.
Aquests raigs són produïts per l'aparició d'un núvol sota l'horitzó que està bloquejant parcialment al Sol, d'aquesta manera, els raigs que aconsegueixen travessar el núvol il.luminen partícules de pols en l'aire i altres aerosols, donant l'aparença de raigs projectats cap al cel., així doncs, la llum del sol és dispersada i fa aquests raigs visibles.

El fenòmen té una durada limitada, a mesura que el Sol s'acaba d'amagar o està a punt d'aixecar-se, segons sigui una posta o sortida.

L'aparença que prenen aquests raigs és el d'una mena de ventall, això és degut a un fenòmen óptic semblant a l'observació de les vies d'un tren en terrany planer, en aquest cas, observem que el seu paral.lelisme es perd en l'infinit llunyà, en un punt, on les vies paral.leles que mai es tallen, ho fan en la llunyania inabastable. Aquest efecte visual és el mateix que he pogut retratar en emergir els raigs del sol per l'horitzó llunyà, d'aquesta manera, tot i que els raigs de llum en realitat són paral.lels com les vies del tren, aquests semblen emanar d'un punt situat a la llunyania i divergir en el fons celest de l'atmosfera. Aquests raigs són relativament comuns.

També són coneguts com a "Raigs de Déu" o "Dits de Déu" i també "Escala de Jacob".
Els raigs crepusculars es poden veure també de tant en tant sota l'aigua, particularment en les àrees àrtiques entre les esquerdes del gel .


Raigs crepusculars sortint del darrera d'uns estratocúmulus castellanus. Aquests núvols indiquen certa inestabilitat, a més també es veuen cirrus.




Raigs crepusculars.



Una aproximació als raigs crepusculars.

dimecres, 18 d’agost del 2010

Torna la calor...i mànegues ??


Diagrama dels "ensembles". Observeu com la temperatura a 1500m (850hpa) va a l'alça els propers dies.

Tot i alguns intervals nuvolosos de tipus baix i algun ruixat poc important que pugui caure demà, els properes dies, de fet ja es nota des d'ahir, les temperatures i la sensació de xafogor van a l'alça, degut a l'arribada d'una bombolla d'aire càlid subtropical en nivell mitjos de la troposfera, que acompanya l'establiment d'altes presions a prop nostre. Els vents de component sud i oest, s'encarregaran a més de fer-nos augmentar el grau d'humitat i amb ell la sensació de xafogor, en el que podriem dir com una tornada a la normalitat després d'una primera quinzena de mes poc estiuenca.
Si actualment trobem temperatures d'uns 16 cº a 1500m, aquest proper diumenge hi trobarem temperatures d'uns 22c º, és a dir, uns 6 cº més elevades, símptoma de l'aire càlid que va entrant.
Aquest fet pot repercutir en que tinguem temperatures d'uns 30 cº a molts punts costaners i properes als 35 cº en molts punts de l'interior.
Sembla que aquesta situació de retorn a l'estiu pot durar fins a finals de mes, moment en el qual pot tornar a refrescar, encara que la variabilitat que presenten els models a llarg plaç no ho assegura.

On si que hi pot haver moviment del bo és cap al sud del país, ja que es preveu que alguna de les tempestes que es puguin formar demà cap a Tarragona, sobretot al Delta de l'Ebre, puguin venir acompanyades d'algun fenòmen tornàdic, amb mànegues a mar o alguna tuba o petit tornado en terra, ho anirem seguint.


Mapa dels paràmetres que poden formar tornados (CIN, CAPE, helicitat, etç...). Fer clic per ampliar imatge.


Dades actuals:
25,9 cº
77 % hr
1013 hpa
mínima 22,6 cº
2/8 Sc
llebeig 8 km/h
entre mar arrissada i marejol

dimarts, 17 d’agost del 2010

Atles de núvols


Cúmulus humilis vistos ahir des del Plà de Sa Nau.

Recentment he descobert una pàgina web molt interessant, on es poden veure els diferents tipus de núvols que hi han i els seus complements. Es tracta d'un bon recurs per distingir els diferents gèneres nuvolosos, mitjançant boniques fotografies de les seves espècies, varietats i complements. A més hi podreu trobar una breu descripció en anglès de cada núvol, del seu l'origen, la seva composició i altres característiques associades. Us animo a descobrir els tipus de núvols tot observant-los, ja que no ens deixen mai de sorpendre amb les seves formes i els senyals que ens indiquen. Amb aquesta pàgina web tant didàctica, l'observació del nostre cel pot ser mol agraïda i profitosa.

http://www.clouds-online.com/


dilluns, 16 d’agost del 2010

El "Jet stream" i les ones de Rossby


"Jet stream" (corrent en raig) previst per les 8 del matí.

El "Jet stream" o corrent en raig és un corrent d'aire que s'origina en el límit superior de la troposfera a causa del contrast tèrmic entre dues tipologies diferents de masses d'aire, concretament entre la massa d'aire freda que hi ha als pols i la massa d'aire càlida tropical. Té forma aplanada i flueix d'oest a est als dos hemisferis (degut a la rotació de la Terra) entre els 7.000 i 15.000 m d'altitud., l'alçada serà major a l'estiu que a l'hivern. La seva velocitat sol ser de 250 km/h, freqüentment de 300 a 350 km/h i excepcionalment pot anar a més de 500 km/h.
El corrent en raig mesura de 5 a 7 km de gruix i de 100 a 200 km d'ample. La seva longitud es xifra en milers de quilòmetres i hi ha dos corrents principals, un de subtropical a 30 ° i un altre polar a 60 ° de latitud.


Corrent en raig polar (en blau) i corrent en raig subtropical (en vermell).


El corrent en raig serà més ràpid quan més lluny es trobi del pol; això passa durant l'hivern on va a 500 km/h i a vegades a 600 km/h i fins i tot és probable que sigui molt més gran.
A l'estiu mostra un esquema zonal desplaçant-se d'oest a est a gran velocitat i formant una línia contínua que impedeix l'intercanvi de masses d'aire. A l'hivern és quan presenta grans perturbacions (ones de Rossby), això provoca que les borrasques ens puguin arribar.


Formació de les ones de Rossby

El corrent en raig pateix en el seu recorregut grans perturbacions, descrivint ondulacions anomenades "ones de Rossby", a nosaltres ens interessen les perturbacions ocasionades en el corrent polar.

En les nostres latituds mitjanes, les ones de Rossby originen baixes pressions al nord i nuclis d'alta pressió al sud, que originen borrasques i anticiclons respectivament.

Quan alguna ondulació s'escanya fins a quedar aïllada en latituds més càlides es forma el que es coneix popularment com a "gota freda".

Els processos que ocasionen embossaments o depressions fredes en alçada (DANES) es relacionen amb una pèrdua de velocitat del corrent en raig. Quan l'índex de circulació zonal és elevat, és a dir, quan la velocitat del "jet stream" excedeix de 150 km/h, les línies de flux són rectilínies. Quan la velocitat es situa entre 150 i 70 km/h, el raig fa meandres dibuixant crestes i valls. Si la velocitat es redueix encara més, per sota de 70 km/h, les sinuositats s'accentuen i pot produir llavors l'estrangulament de les isohipses (línies que uneixen els punts amb la mateixa pressió atmosfèrica segons l'alçada), originant una baixa o embossament d'aire fred.





Gènesi d'una Dana (gota freda): 1) Vents de l'oest i raig polar amb índex de circulació alt. 2) Ondulació del raig i de la corrent general de l'oest, amb formació d'una àmpli tàlveg. 3) Aprofundiment del tàlveg, amb progressiu descens cap al sud de l'aire fred de latituds superiors. 4) Estrangulació del tàlveg i aïllament de la gota freda dins de l'aire càlid, i reconstrucció del raig cap al nord (segons Llasat, 1991).


diumenge, 15 d’agost del 2010

Fotos dels núvols d'avui


Uns bonics altocúmulus undulatus.

Avui, després de la jornada inestable que hem deixat enrera, per fí s'ha pogut gaudir d'un dia assolellat, no obstant, el cel s'ha mostrat molt interessant pels qui ens agrada observar els núvols, ja que s'han pogut veure algunes espècies nuvoloses molt interessants. Els núvols més destacables que avui hem pogut veure han estat els cúmulus congestus (núvols de desenvolupament vertical) que han aparegut a sobre el mar i sobretot cap a l'interior de la demarcació, on han deixat anar alguns ruixats localitzats. Uns altres núvols que han predominat han estat els altocúmulus, sobretot de l'espècie floccus, coneguts com les típiques cabretes i també hi han hagut altocúmulus undulatus, tots ells ens indiquen l'arribada d'una altre massa d'aire fred en alçada, d'uns -12 cº que ens entrarà aquesta propera nit/matinada, amb un increment dels ruixats a l'interior del país.

Tot seguit podreu veure un recull d'imatges dels núvols que s'han vist avui diumenge.


Cúmulus congestus que deixen anar alguns ruixats a l'interior de la demarcació.

Altocúmulus floccus, coneguts com les típiques cabretes. Indiquen un nou canvi de temps.


Altocúmulus undulatus.

Dades actuals:

22,4 cº
60 % hr
1016,9 hpa
mínima 17,4 cº
màxima 23,0 cº
3/8 Sc i Ac
vent foranell 9 km/h
ratxa màxima 31 km/h de garbí
marejol

dissabte, 14 d’agost del 2010

Tardor a ple estiu


Núvols amenaçadors a sobre de Palamós avui a la tarda.

Avui dissabte 14 d'agost, si no fos que el calendari ens diu que ens trobem a tal data, per l'estat actual del temps sembla com si ens trobéssim a la tardor.
Tot i algunes ullades de sol al migdia, la nuvolusitat abundant en forma de creixement de cúmuls, ens ha acompanyat tot el dia, juntament amb alguns ruixadets que van caient de tant en tant, sense deixar quantitats apreciables, no obstant, al llarg de les properes hores poden continuar caient, fins i tot en algun moment poden arribar a ser puntualment intensos, com el que aquest vespre ha deixat 14 mm a Palafrugell. La temperatura més pròpia de la tardor, mantindrà l'ambient fresc durant la propera nit/matinada.

Recull d'imatges del núvols amenaçadors que estem tenint i que han espatllat el dia de platja a molta gent:










Dades actuals:

22,9 cº
62 % hr
1012 hpa
mínima 19,6 cº
màxima 25,7 cº
pluja 0,4 mm (fins a les 20:15)
8/8 Cu
llebeig 15 km/h
ratxa màxima 47 km/h de tramuntana
mar arrissada

Un llamp fereix un home a Castelló d'Empúries

Caiguda de llamps.


Un home de 60 anys de nacionalitat francesa va resultar ferit greu dijous a la tarda quan li va caure un llamp a sobre mentre estava a l'aparcament de la platja de la Rubina, al terme municipal de Castelló d'Empúries.

El succés va passar a prop d'una caseta de la Creu Roja que hi ha a la platja. L'home, que va ser atès pels socorristes d'aquesta entitat, va ser traslladat posteriorment en una ambulància medicalitzada a l'hospital Josep Trueta de Girona, on ahir estava ingressat a la unitat de cures intensives, i el seu estat era crític.

Els fets van passar cap a dos quarts de cinc de la tarda a la zona d'aparcament i a l'altura de la caseta d'atenció de la Creu Roja, quan l'home ja se n'anava de la platja, en un moment en què hi havia una forta tempesta de llamps i trons i poc abans que comencés a ploure. La descàrrega elèctrica del llamp va provocar a la víctima una aturada cardíaca. L'home va ser atès allà mateix pels serveis de la Creu Roja i el seu estat era greu però estabilitzat, segons va explicar l'alcalde de la localitat, Salvi Güell. L'alcalde va qualificar de “mala sort” l'impacte del llamp a l'home, del qual va dir que desconeixia si resideix de manera habitual al municipi o simplement hi estava de vacances.

Informació extreta de http://avui.elpunt.cat/castellodempuries.html

Recordeu que en cas que s'aproximi una tempesta a la platja, cal que marxeu del lloc, tant si esteu a la sorra com a laigua, ja que al ser un terreny pla i obert qualsevol cosa que sobresurt del terra és un punt potencial d'impacte pels llamps. El més segur és anar cap a l'interior d'un edifici o de la població, posar-se dins el cotxe amb tot tancat o en cas de no haver-hi refugi, estirar-se completament al terra i deixar tots els objectes metàl.lics (fins i tot el mòbil), en un punt allunyat de vosaltres. No es refugieu mai a sota un arbre aïllat.


divendres, 13 d’agost del 2010

Previsió pel cap de setmana

Temperatura i vent en superfície previst per aquesta matinada.

Aquest dissabte a Palamós, es preveu un dia amb nuvolusitat abundant, sobretot durant el matí on el cel es pot mostrar cobert. El sol pot sortir en algun moment a les hores centrals del dia, no obstant, no acabarà de fer net en tota la jornada. Pel que fa a les precipitacions, hem de dir que pot caure algun ruixat durant la propera matinada i a últimes hores del dia. Independentment, es preveu que puguin caure alguns ruixats durant la tarda i fins al vespre a l'interior de la demarcació, sobretot cap a la plana selvatana i zones properes, alguns d'aquests ruixats poden ser localment forts. Els ruixats poden arribar fins a la Costa Brava sud a últimes hores del dia.

La temperatura màxima pot arribar fins als 25/27 cº a la costa i fins als 27/29 cº a l'interior. La nit pot ser una mica fresca, ja que la temperatura mínima pot baixar fins als 18/19 cº a la costa i fins als 15/17 cº a l'interior.

El vent a la nostra zona marítima, bufarà de tramuntana a uns 15/20 nusos, durant la nit/matinada del divendres al dissabte, amb ratxes de 24 nusos al nord del Cap de Begur. Durant el matí del dissabte pot bufar gregal a uns 8/10 nusos. A partir de la tarda pot bufar mestral molt fluix.

L'estat de la mar es mantindrà amb marejol a la línia costanera i de maror a forta maror mar endins, durant la nit/matinada del divendres al dissabte. Al matí de dissabte hi haurà mar arrissada o una mica de marejol., al llarg de la tarda quedarà mar arrissada, amb una mica de mar de fons de nord.



Per aquest diumenge s'ha d'esperar un dia amb més predomini del sol, però encara poden quedar alguns núvols baixos al matí . A l'interior de la demarcació es podran mantenir els núvols baixos al llarg de tot el dia.

La temperatura màxima pot remuntar una mica i la temperatura mínima no experimentarà grans canvis, si de cas pot ser una mica més baixa a l'interior i quedar-se per sota dels 20 cº a la costa, amb ambient fresc.


El vent a la nostra zona marítima bufarà de component nord al llarg de la nit del dissabte a diumenge, a uns 4/6 nusos, amainant durant la matinada del diumenge. Al llarg del matí de diumenge entrarà el garbí a uns 8/10 nusos , una mica més reforçat a la tarda.

L'estat de la mar es mantindrà amb mar arrissada a la línia costanera, durant les primeres hores del diumenge, amb marejol mar endins . Al llarg de la tarda pot haver-hi una mica de marejol.