Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 27 de maig del 2009

La gran nevada de l'any 1947


Obrers treient la neu acumulada a les víes del Tren Petit, als voltants de Palamós.


En uns dies on la calor ha estat la protagonista, degut a la bombolla d'aire càlid que ens va arribar aquesta setmana passada procedent del nord d'Àfrica, intentarem refrescar-nos, metafòricament parlant, amb el següent article.

Entre el 24 i el 25 de gener de l'any 1947, va caure la nevada més important de tot el segle XX. En poques hores, a Palamós van caure 80 cm de neu, amb una posterior entrada de la tramuntana, la qual va crear congestes de varis metres d'alçada (en alguns diaris informen d'acumulacions de 1,75 metres). Només cal dir que des de moltes cases podien sortir al carrer a través dels balcons i en d'altres havien de sortir al carrer a través de trinxeres practicades a la neu...un fet increïble.
Aquesta situació va crear molts problemes, perquè les cases no estaven preparades per aquestes baixes temperatures i els aliments vàren començar a escassejar, fins i tot, va ser necessari enviar un vaixell carregat de farina per poder fer el pa, ja que les víes de comunicació terrestres van restar impracticables durant molts dies.
Com a exemple d'aquesta situació, cal dir que el Tren Petit va trigar una setmana en poder arribar a Palamós. Des del 1884 que no havia nevat tant.

Tot seguit mirarem d'analitzar aquesta situació tan especial.

Des del 21 de gener de l'any 1947, un potent anticicló d'uns 1035 hPa es va instal.lar a sobre de Noruega, tot enviant-nos aire molt fred d'orígen siberià.



Mapa sinòptic del dia 22 de gener del 1947., observeu el bombament d'aire fred d'orígen siberià provocat per l'establiment d'un potent anticicló sobre Noruega. Font : http://www.wetterzentrale.de/


Aquest aire tant gèlid no va parar d'arribar-nos fins el dia 24, a partir d'aquesta jornada, l'anticicló de Noruega es va fusionar amb un altre situat cap a Escòcia, aquest moviment de l'anticicló va permetre que una potent pertorbació situada a l'Atlàntic, creués l'Estret de Gibraltar i es profunditzés encara més al trobar-se amb les aigües del Mediterrani.
La pertorbació va arribar fins als 995 hPa i ocupava tot el Mediterrani Occidental, amb la part més activa afectant directament la zona de la Costa Brava, a partir d'aquí la barreja explosiva ja estava servida., així doncs, tot l'aire fred que hi havia acumulat i la incidència dels vents allevantats carregats d'humitat, van acabar generant aquesta gran nevada.



Mapa sinòptic del 25 de gener del 1947. Observeu una profunda pertorbació de 995hPa afectant de ple la Costa Brava. Font : http://www.wetterzentrale.de/